povratak

kliknite za veću sliku

topakustik_panel

topakustik

Topakustik je najefikasniji novi proizvod za prigušivanje zvuka, koji svojom funkcionalnošću (akustičnošću) i dobrim izgledom daje novu dimenziju opremanja interijera.

detalji

 ZAŠTO  TOP)A)K)U)S)T)I)K)?


•    TopAkustik je sustav za apsorpciju zvuka primjenjiv na zidovima i stropu.

•    TopAkustik možemo opisati kao niz spojenih rezonantnih kutija u koje, kroz otvore na vanjskoj površini, ulaze zvučni valovi. Nakon što zvučni valovi uđu u kutije, rasipaju se zbog utjecaja trenja sa zrakom u zračnim tunelima. U slučaju ako nema slobodnog prostora i mineralne vune između panela i podloge, prije spomenuti mehanizam ostaje efikasan u apsorbiranju zvučnih valova srednjeg frekvecijskog područja kao što je npr. govor. Zbog navedenih činjenica možemo zaključiti da TopAkustik ima izvanredne karakteristike u apsorpciji svih normalnih zvučnih valova, bez obzira na način ugradnje.

•    U odnosu na tonove srednjeg frekvencijskog područja, TopAkustik daje najbolje moguće osobine zvučne apsorpcije, uzevši u obzir vanjsku ravnu površinu. Razlog tome je što svaki mali prorez ili rupa djeluju kao centar refrakcije zvučne energije i, na taj način, unose dio zvuka mnogo veći nego što je odnos između površine perforacije i ukupne vidljive površine.

•    Postavljanje TopAkustik panela na određeni razmak od zida, u kombinaciji s izolacijskim materijalom između, omogućava TopAkustiku apsorpciju tonova visokog frekvencijskog područja. Do tog efekta dolazi zbog toga što zvučni valovi veće i manje valne duljine, jednom kad se nađu u panelu, gube svoju snagu u otvoru, odnosno, u još boljem slučaju, mineralnoj vuni.

•    Akustični paneli mogu biti pričvrščeni na strop, na određeni razmak od podloge, na način koji im omogućava vibriranje na niskim frekvencijama; ovim načinom ugradnje postižemo najvišu kvalitetu apsorpcije čak i tonova niske frekvencije.

•    TopAkustik se može koristiti za smanjivanje pozadinske buke, kakva se pojavljuje u uredima, restoranima, koncertnim dvoranama, kinematografima i sl.

•    Prilikom korištenja TopAkustika za redukciju pozadinske buke, panel se može postaviti na sve zidove i strop u prostoriji, t.j. što više površina pokrijemo TopAkustikom, to bolju zvučnu izolaciju postižemo.

•    Prema akustičkim statistikama, koje mjere nivo buke, količina pokrivenih površina je važnija od pozicije ovog sustava panela. Prema našem iskustvu, može se reći da je bolje postaviti panele što bliže izvorima buke kako bismo je što bolje kontrolirali.

•    TopAkustik se može koristiti u područjima gdje zvuk mijenja razinu, u svrhu postizanja savršenog timinga odjeka, što ovisi o buci i konačnoj upotrebi prostorije.

•    Količina panela mora biti proračunata u odnosu na prisutnost ostalih materijala, kao što su tepisi, zavjese, stolice, sofe itd.

•    U takvim prostorima može se pojavljivati jeka i polujeka. Jeka je odbijeni zvuk koji se vraća prema nama sa 1/10 sekunde zakašnjenja u odnosu na direktni zvuk. Polujeka je, nasuprot tome, odbijeni zvuk koji se vraća prema nama sa 1/20 sekunde zakašnjenja u odnosu na direktni zvuk. Kad razmatramo jeku, možemo reći da njen odbijeni zvuk mora preći duži put: najmanje 34 m više nego direktni zvuk, dok odbijeni zvuk polujeke prelazi najmanje 17 m više nego direktni zvuk. Naš mozak čuje jeku u obliku zvuka, dok polujeku registriramo samo kao buku.

•    Da bismo jeku i polujeku zadržali na istim frekvencijama kao govor, apsorbirajući materijali nisu dovoljni za rješenje problema, nego moramo primjeniti određene promjene na zidovima sa nepravilnim oblicima veličine 30 – 60 cm.

•    Zahvaljujući svojoj savitljivosti, TopAkustik se može oblikovati na različite načine, te može poprimiti oblik kružnog luka ili bilo kojeg drugog nepravilnog oblika, uvijek u skladu s arhitektonskim zahtjevima. Na taj način svojstva TopAkustika kombiniraju se sa svojstvima kontrole jeke dobijenim primjenom nepravilnih oblika.

•    Možemo dodati da se TopAkustik može također koristiti za smanjivanje odjekivanja u velikim prostorijama (8.5 m i više).

•    Zadnje, ali ne i najmanje važno, ne smijemo zaboraviti da zvuk odbijen od TopAkustika ima karakteristični prizvuk drvenih površina, koji je uvijek ugodno čuti.
 

Dokumenti

topakustik brošura
Početna Pločasti materijali Topakustik pločetopakustik